Vabilo na “Pohod ob meji” – Bučka, 25.5.2019

Drage članice, dragi člani,

V soboto 25.5.2019 bomo izvedli majski društveni pohod  Bučka – Pohod ob meji.

Ko govorimo o meji v povezavi z Bučko, imamo v mislih okupacijsko mejo med Italijo in Nemčijo iz obdobja 1941 – 1945, ki se je boleče zarezala v slovenski teritorij. Danes na to obdobje in na mejo spominjajo le še temelji obmejnih stražnih stolpov v obliki štirih betonskih piramid, ki so bili posejani vzdolž meje. Tri lokacije teh stolpov si bomo ogledali na našem daljšem pohodu, udeleženci krajšega pohoda, si bodo ogledali le eno. Osnovni cilj našega pohoda je seveda, da se družimo, se razgibamo ter naužijemo svežega zraka in čudovite pokrajine, po kateri nas bo vodila tokratna pot.

Daljši pohod (9 km)

• Zbor udeležencev je ob 9.00 , pri Osnovni šoli na Bučki.
  • Trasa pohoda je srednje zahtevna. Poteka od cerkve na Bučki po cesti smer Jerman Vrh, do spominskega obmejnega kamna kjer zavijemo desno na stezo (po trasi meje) v smeri zaselka Sleme (piramide), kjer si ogledamo temelje stražnega stolpa. Nadaljujemo proti SZ do zaselka Okič ter se povzpnemo na vrh Okič, kota 391, nadaljujemo po trasi meje SZ do kote 415 Zajčja gora. Na povratku se usmerimo JV po gozdni poti do zaselka Cep in Laze, na izhodišče.

Krajši pohod (4,5 km):

• Zbor udeležencev je ob 10.00 , pri Osnovni šoli na Bučki.
  • Trasa pohoda je srednje zahtevna. Do zaselka Okič gremo po trasi udeležencev daljšega pohoda, tu pa zavijemo levo proti JZ. Asfaltirana pot nas pripelje do zaselka Sleme, kjer zavijemo desno ter po 300 m levo, po označeni poti do cerkve na Stopnem. Izredna razgledna točka nam bogato poplača naš trud s čudovitim razgledom na vse strani. Po krajšem počitku se vrnemo po najkrajši poti na izhodišče.

Tempo bomo prilagodili našim zmožnostim, priporočljiva je ustrezna pohodniška oprema in palice.

Po končanem pohodu si bomo skupaj privoščili topli obrok (cena 5.00 EUR plus pijača).

Obe skupini bosta pohod zaključili predvidoma do 13.00.

V primeru slabega vremena pohod odpade. Prijave najkasneje do četrtka 23.5.2019 na mail joze.peterlin@siol.net ali po telefonu na 041 635 285 Jože.

Prijazno vabljeni