Aprilski pohod “Po Podgurju”

Člani Društva koronarnih bolnikov Dolenjske in Bele krajine smo si za aprilski pohod izbrali temo » Po Podgurju« in se začetek opravili na popotovanje okoli Stopič. Dobrih devet kilometrov dolga pot nas je vodila od župnijske cerkve v Stopičah, mimo znamenite Marijine kapele, preko Verdunskih njiv do Velikega in Malega Orehka, Brezovice in Plemberka nazaj do Stopič.

Da bo tokratni pohod nekaj posebnega smo, začutili že začetku. Pričakala sta nas namreč predsednik krajevne skupnosti Tomaž Slak in predsednica turističnega društva Marjana Trščinar Antič. V prijaznem pozdravu sta nam predstavila utrip kraja, ga. Marjana nas je pospremila najprej v župnijsko cerkev in Marijino kapelo ter nas popeljala do Verdunskih njiv, kjer je beseda stekla tudi o znamenitih arheoloških najdbah na tem kraju.

Naprej smo se potem podali pod vodstvom naših preizkušenih »traserjev« Jožeta in Janeza. Tempo smo uspešno prilagajali vsem v skupini, na vmesnih postankih pa je naša vaditeljica Lili poskrbela za boljšo predihanost z priljubljenimi vajami. V Orehku nas je na naše veliko presenečene ponovno pričakal Franci Slak, tokrat z domačim orehovcem in še toplo pogačo, seveda tudi z orehovo. Predstavil nam je Društvo za razvoj in ohranitev podeželja Orehek in še nekatera druga društva v tem res zelo posebnem kraju.

Ob poti nazaj smo se ustavili na strelišču Strelskega društva Rafal, kjer nam je predsednik Pavle Turk spregovoril o strelstvu kor športni disciplini in nam predstavil nekaj vrst orožja. Najpogumnejši so ga lahko tudi preskusili. Tik pred sklenitvijo naše poti pa nas je čakalo še eno presenečenje: sredi gozda, jasa se imenuje Zeleni dol, sta nam mlada člana Športno modelarskega društva Zeleni dol spregovorila o avto modelarstvu , še enem področju, kjer so Stopičani zelo uspešni.

Imeli smo že kar nekaj skrbno organiziranih pohodov in izletov, a ta je bil resnično nekaj posebnega. Organizator, podpredsednik Jože Peterlin, se je znova zelo izkazal. Prisrčna zahvala pa gre tudi prijaznemu sprejemu in organizaciji našega popotovanja okoli Stopič, ki ga je organiziral predsednik Tomaž Slak. »Dober glas seže v deveto vas« pravijo in zagnanost , gostoljubnost in povezanost Stopičanov si to res zasluži.

Alenka Babič