IZLET v Opatijo in pohod po obmorski sprehajalni poti LUNGOMARE, sobota, 2.3.2019

Še v času Avstro-Ogrske monarhije, na koncu 19 stoletja, je Opatija doživela pravi turistični razcvet in bila razglašena za naravno klimatsko zdravilišče. Za potrebe turizma je bil že leta 1889 zgrajen prvi del priobalne sprehajalne poti med Voloskim in Opatijo. Leta 1911 so dokončali še odsek Opatija Lovran. Ob stoletnici dograditve celotne trase je Opatija traso obnovila ter jo trži kot enkratno turistično zanimivost. Da si sprehajalna pot Lungomare zasluži vso pozornost in promocijo, smo se prepričali tudi udeleženci izleta v Opatijo in pohoda po tej turistični znamenitosti.

Iz Novega mesta smo krenili z avtobusom ob 7.30 in se preko Gorjancev prekobalili na Belokranjsko stran, kjer so se nam v Metliki in Črnomlju pridružili še naši člani iz Bele krajine. V Vinici smo prestopili mejo in že smo bili na avtocesti in brzeli našemu tokratnemu cilju naproti.

V Voloskem smo izkrcali člane skupine, ki so si izbrali krajši pohod ter so se na sprehajališče Franca Jožefa, kot pot tudi imenujejo, vključili na njenem začetku, nato pa prehodili celo traso zgrajeno v letu 1889.

Skupina, ki se je odločila za daljši pohod, je svojo pot nadaljevala z avtobusom do Lovrana, ter pohod začela tu in se napotila proti vzhodu mimo Ike, Ičičev do centra Opatije, kjer sta se obe skupini srečali. Do prihoda avtobusa smo si še malo ogledali zanimivosti Opatije nato pa se počasi odpravili proti domu. K dobremu razpoloženju in uspehu izleta in pohoda je gotovo precej pripomoglo tudi lepo sončno vreme, ki je že naznanjalo začetek pomladi.

Jože Peterlin