Izlet v Rajhenburg

V soboto 28.1.2017 smo se podali na naš januarski izlet do gradu Rajhenbur. Zelo nizka temperatur je imela za posledico nekaj osipa, kar nekaj pa nas je vztrajalo in ni nam žal.

Uvodoma smo si v sprejemni dvorani ogledali kratek film o gradu Rajhenburg, njegovi zgodovini in obnovi. Treba je poudariti, da je bila pred kratkim zaključena več letna prenova gradu.  Grad je izredno lepo in strokovno prenovljen, vlaganja so bila velika, moči sta združili Občina Krško in Ministrstvo za kulturo, izdatna sredstva je primaknila tudi EU.

Lepo obnovljenemu gradu je dodana bogata kulturna vsebina – skratka: vredno ogleda.

Po ogledu filma smo se porazgubili po prostranih grajskih sobanah in si  ogledali številne razstave, od stalnih razstav Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Enota Brestanica  Slovenski izgnanci 1941-45,  Trapisti v Rajhenburgu in Kazenske ustanove na gradu Rajhenburg ter ostale stalne razstave Stavbni razvoj in prenova gradu Rajhenburg, Grajsko pohištvo 18. In 19. Stoletja iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, Spomin na Brestanico – Brestanica na razglednicah, Podobe časa Jožeta Ciuhe, pa tudi Odličja Slovenskega olimpionika in posavskega rojaka Primoža Kozmusa.

Tako, kulturni del današnjega izleta je za nami, čaka nas še pohod. Kljub poldnevu se temperatura še vedno krčevito drži pri -7°C in odločimo se za krajšo varianto pohoda ter korajžno zakoračimo na pot.

Mimo grede napravimo še eno »gasilsko« , ja pa sonček se  nam sramežljivo prikaže iz megle, nato pa jo počasi uberemo proti Dolenjski. Žal nas  dolina Krke pričaka v debeli megli, no pa saj smo je navajeni.

Kljub hladu in megli je dan minil izredno lepo.