POHOD KARTUZIJA PLETERJE  IN  NOVI LURD, sobota 30.4.2022

Drage članice, dragi člani,

v soboto, 30.4.2022 bomo izvedli  naš aprilski pohod  v čudovitem pomladanskem ambientu pod Gorjanci, kjer bomo obiskali dve priljubljeni in poznani destinaciji Občine Šentjernej :

» POHOD KARTUZIJA PLETERJE  IN  NOVI LURD «

Zbor pohodnikov je ob 9.00 pri Zidanici (Gostilni) Majzelj, Vrbovci 12 Šentjernej, od koder je tudi izhodišče za pohod (skica dostopa v nadaljevanju)

Da bi si udeleženci lahko izbrali svojim telesnim zmogljivostim primerno traso, se bomo tudi tokrat delili v dve skupini:

  1. Skupina Kartuzija Pleterje
  • Od zbirališča se bomo podali po gozdni poti proti Drči, pri okrepčevalnici Gorišek zavili desno med vinograde, od koder se nam bo odprl čudovit pogled na Kartuzijo Pleterje in okolico. Spustili se bomo do kartuzijskega obzidja zavili desno in ob njem nadaljevali mimo Skansena Pleterje do stare gotske cerkve in kapele, ki sta turistom na voljo za ogled. Nato bomo ob obzidju nadaljevali po markirani pešpoti, obhodni del pa zaključili na vzhodni strani, nakar se bomo preko Drče vrnili na izhodišče.
  • Celotna trasa je dolga 7,2 km  in ni  Tempo  bomo, kot po navadi, prilagodili našim zmožnostim, priporočljiva je lahka pohodniška oprema, palice, plastenka vode….

     2.Skupina Novi Lurd

  • Od izhodišča se napotimo po vaški poti, ki vodi po grebenu med vinogradi in nudi čudovit pogled tako na Gorjance na eni strani, kot proti Šentjerneju in naprej po obronkih  gričev na levi strani reke Krke ter v lepem vremenu naprej po Sloveniji vse tja do Kamniško Savinjskih Alp in Pohorja. Pri Okrepčevalnici Pod brajdo zavijemo desno in po slabih 500 m levo in že smo pri kapeli Lurške Matere Božje, ki je naš cilj. Po ogledu in krajšem počitku v čudoviti naravi in dobri energiji, ki jo izžareva ta lokacija, se bomo po isti poti vrnili na izhodišče.
  • Celotna trasa je dolga 3,5 km  in je nezahtevna. Tempo  bomo, kot po navadi, prilagodili našim zmožnostim, priporočljiva je lahka pohodniška oprema, palice, plastenka vode….

Skupno kosilo po zaključku pohoda v Zidanici (Gostilni) Majzelj – cena 10,00 EUR na osebo.

Predviden zaključek ob  13.00. V primeru slabega vremena bomo določili nov termin.

PRIJAVE do vključno četrtka, 28.4.2022   –        po elektronski pošti na joze.peterlin@siol.net ali na

  • mobilni telefon 041 635 285   – Jože.

Prijazno vabljeni!                                                                     Martinka Picelj , predsednica DKB DBK

DOSTOP DO IZHODIŠČA POHODA – Zidanica (Gostilna) Majzelj Vrbovci 12, Šentjernej

Kartuzija Pleterje, več informacij:  http://www.kartuzija-pleterje.si/