Cepljenje proti okužbi s SARS-CoV-2, priporočilo strokovnega vodje društva mag. Borisa Krajačiča, dr.med.

Spoštovane članice in člani.

V novem letu vam želim vse najlepše, predvsem pa zdravja in osebne sreče.

Upam, da ste vsi dobro in uspešno premagujete sive dni epidemije, ki še ne pojenja. Verjamem tudi, da ste že utrujeni od posebnih razmer, v katerih smo že skoraj eno leto. Število okužb v družbi je še vedno izredno visoko in še narašča. Kot kaže trenutna situacija v svetu, kjer se hitro širi nova različica virusa Sars-Cov2, bo treba do običajnega vsakdana še potrpeti in se strogo držati priporočil in ukrepov, da ne bomo zboleli. Ta spremenjena različica virusa se širi še hitreje, obolevajo več tudi otroci in vprašanje dneva je, kdaj bo dosegla tudi nas. Virus ima sto obrazov in poleg visoke smrtnosti so tudi posledice po preboleli infekciji nepredvidljive. Lahko jih ni, lahko pa so težke in trajne.

Zdravi ostanemo lahko samo tako, da se vedemo odgovorno in da tudi sami vzdržujemo gibanje v »varnih mehurčkih« , se izogibamo ne nujnim opravkom in stikom ter upoštevamo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

Luč na koncu tunela pa je vsekakor razvito cepivo, a le če najde kandidata. Torej cepljenje. Strokovno je dokazano, da je cepivo varno in učinkovito. Čeprav nas je leto 2020 zasipalo z mnogimi razočaranji, je svet dokazal, da zmoremo skoraj nepojmljivo, kadar usmerimo tehnologijo, znanje, moč in denar v isti cilj. Cilj, ki je usmerjen v preprečevanje epidemije in skrbi za dobrobit vseh nas. Cepljenje ne pomeni le osebne zaščite, temveč pomeni tudi odgovorno ravnanje do družbe, do naših bližnjih, do mladih, ki si zaslužijo boljšo zapuščino. Vsak posameznik lahko prispeva k skupnemu cilju, samo skupaj lahko dosežemo, da se bomo lahko spet varno nasmehnili drug drugemu brez mask, stisnili roko prijatelju, se objeli in živeli bolj sproščeno.

Sam sem se cepil pred nekaj dnevi in razen blage bolečine na mestu cepljenja, nisem imel drugih težav, dobil pa sem občutek varnosti, ki me je sprostil. In nestrpno čakam se na drugo dozo. V čakalni vrsti so vsi moji bližnji, otroci, žena, starši, brat z družino, prijatelji …

Pozivam in prosim vas, da se takoj, ko boste dobili priložnost, zaščitite s cepljenjem proti

okužbi s SARS-CoV-2 ter tako poskrbite za svoje zdravje in za zdravje vseh, s katerimi ste ali bi si želeli biti blizu.

S cepljenjem si bomo poleg vsega ostalega odprli zopet tudi vrata družabnih srečanj in prostorov za vodeno telesno vadbo.

Hvala, ker ste mi prisluhnili in srečno!

mag. Boris Krajačič, dr.med.