Foto vtisi iz našega sobotnega pohoda….

Naš prvi pohod v sezoni 2023 /2024 je za nami – lepo vreme, dobra udeležba in izjemno prijetno vzdušje sta nam polepšala zadnji septembrski dan.  In seveda tudi  lepe nove novomeške brvi !  Mostovi v resnici povezujejo ljudi in tako nam tudi te brvi krajšajo razdalje, predvsem pa nudijo nove možnosti za rekreacijo ob naši dolenjski lepotici – reki Krki.

Snovalec obeh brvi je svetovno priznani projektant mostov Marjan Pipenbaher. Brv v Irči vasi / Grobljah z minimalnim posegom v naravo povezuje dva pomembna mestna predela, eno največjih stanovanjskih sosesk na Drski ter območje Češče vasi in Podbreznika, kjer stoji tudi novomeški olimpijski center. Most se dviguje enajst metrov nad gladino Krke in jo premosti v enem zamahu z uporabo tehnologije prednapete armiranobetonske konstrukcije, sestavljene iz 46 elementov. Takšna arhitekturna zasnova je edinstvena v radiju 500 kilometrov. Gradnja mostu je potekala od avgusta 2021, naložbo v višini skoraj 2,8 milijona evrov, za katero je okoli 1,9 milijona evrov zagotovila občina, pa sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija.

Brv, ki povezuje Loko in Kandijo v središču mesta in jo je prav tako projektiral Pipenbaher s svojo ekipo, je dolga 121,5 metra in široka dobre štiri metre, na sredi brvi je tudi manjša razgledna ploščad, ki ponuja slikovit pogled na novomeški Breg in Kandijo. Naložba je vredna skoraj 2,6 milijona evrov, od tega 1,2 milijona zagotavljata evropski in državni proračun. Novo mesto ima zdaj osem mostov.