Izjemno uspel pohod Mirna peč – Zijalo – Mirna peč

Sončno sobotno jutro, vremenska napoved: sončno, najvišje dnevne temperature do 27 °C. Kaj si človek še lahko želi ob napovedanem dnevu našega aprilski pohoda !

Na zbirnem mestu pohodnikov daljšega pohoda v Mirni Peči je že pred 9.uro dokaj živahno in ko se preštejemo ter ugotovimo, da je skupina kompletna, smo sredi cvetočih travnikov ob reki Temenici. Pri nekdanjem vaškem perišču prestopimo na desni breg ter nadaljujemo po travniku  prek sveže ozelenelega gozda proti Ivanji vasi, kjer pri mali hidroelektrarni  pokramljamo s prijaznim lastnikom.

Po cvetočem travniku ob robu gozda nadaljujemo proti Biški vasi, kjer že od daleč opazimo skupino naših članov, ki so se odločili za krajši pohod in imajo zbor ob 10.uri pri mostu pod Biško vasjo. Potem, ko si ogledamo vaško perišče in vaški vodnjak, kjer so se krajani Biške vasi nekoč oskrbovali s pitno vodo tudi v najbolj sušnih obdobjih leta, združeni nadaljujemo našo pot proti Zijalu.

Čudovita dolina postaja vse ožja, kmalu opazimo tudi prve studence ki dodajajo svoje bogastvo vode Temenici, še nekaj minut hoje in pred nami se odpre prelep pogled na »Plitvice v malem«, kot je eden od navdušenih pohodnikov poimenoval področje številnih izvirov, vodnih tokov, jezov in slapov, ki sledijo glavnemu izviru reke Temenice pod tridesetmetrsko prepadno pečino.

Izvir Zijalo je pravzaprav drugi izvir reke Temenice, prvi je nekaj deset kilometrov severozahodno pod vasjo Javorje. Od prvega izvira reka preteče celotno Trebanjsko dolino, pot v Mirnopeško dolino pa ji ovira naravna pregrada, ki jo premosti tako, da pri vasi Dolnje Ponikve ponikne v kraškem podzemlju in v Zijalu ponovno ugleda dnevno svetlobo. V podzemni svet se Temenica potem, ko preteče Mirnopeško dolino, ponovno vrne na njenem jugovzhodnem delu pri Goriški vasi. Njen tretji izvir je Luknja pri Prečni, od tu pa v mirnem toku preteče Zaloško polje in se izlije v reko Krko.

Potem, ko si ob izviru Zijalo dodobra ogledamo vse zanimivosti in se malo odpočijemo, sledi povratek do Mirne Peči, kratko družabno srečanje in seveda zaslužena malica v Gostišču Novljan.

Čudovito sobotno dopoldne smo preživelo ob druženju in pohajkovanju po Mirnopeški dolini. In ko se kazalci na uri že usmerijo proti drugi uri popoldne in se vozimo proti domu, ugotovimo, da so tudi vremenarji kar točno napovedali najvišjo dnevno temperaturo 27 °C.

Jože Peterlin

Krajšo pot tokratnega pohoda je brez težav zmogel tudi naš Jure.

Nad lepoto “Mirnopeških Plitvic” so vedno znova očarani tudi domačini….

Tokrat  se nam je pridružil tudi naš častni član in prvi predsednik Bojan Fink

Zeleno, ki te ljubim , zeleno….

Na naših pohodih so dobrodošli tudi družinski člani… Boris Zajc z nasmejano družino.

Malica po koncu pohoda se vedno prileže…