Pohod na Rako uspel !!!!

Novembrski pohod na Rako je bil zadetek v polno !!! Kljub slabim napovedim je vreme vzdržalo in v prijetnem vzdušju smo prehodili osem kilometrov dolgo pot. Tudi tokrat je bil to pohod in še nekaj več – o Raki, njeni zgodovini in ljudeh smo izvedeli marsikaj novega. Za popotnico nam je krajevni župnik Franc Levičar predstavil zgodovino župnije in kraja ter posebnosti župnijske cerkve Sv. Lovrenca ter nas na pot pospremil z prisrčnim opisom lepot in posebnosti kraja.
Pot smo nato nadaljevali mimo obnovljenega gradu Raka do vasice Gradišče, kjer smo se ustavili pred rojstno hišo znamenitega sadjarja in čebelarja Martina Humka, avtorja prvih sadjarskih knjig na Slovenskem. Po blažjem vzponu in lepi poti čez gozd nas je že čakal naslednji postanek, tokrat pred odprtimi vrati stoletnega lesenega hrama. Pri Srečku Šterku smo preizkusili letošnji cviček, seveda ob spremljavi domačega kruha in šunke. Takšnih povabil je bilo nato ob poti še nekaj. Pohod smo malo pred 12. uro, tako kot je bilo dogovorjeno, zaključili s toplo malico pri bratu našega Braneta, Božidarju Bon-u. In potem je tudi na Raki začelo deževati….
Tudi novembrski pohod je pripravil in vodil naš podpredsednik Jože Peterlin, ki je v teh krajih domačin. Pomagala sta mu Brane Bon, ki je tudi iz Rake, in Janez Jenič, ki si je v teh krajih našel družico. Seveda je bil za tako dobro organiziran pohod potreben predhodni testni pohod, ki je bil menda prav tako zelo prijeten….
Alenka Babič