Predavanje » Kronično srčno popuščanje – poslušajmo svoje srce in ukrepajmo «,14.5.2019

Ob svetovnem dnevu srčnega popuščanja vas vabimo na skupno predavanje

mag. Borisa Krajačiča, dr. med., specialista kardiologa

» Kronično srčno popuščanje – poslušajmo svoje srce in ukrepajmo «,

ki bo v torek, 14. maja ob 17.uri v konferenčni dvorani  Gostilne Štajdohar, Kanižarica 41g, 8340 Črnomelj.

Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost v zadnjem času narašča. Je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo potrebam ostalih organov in tkiv. Simptomi in znaki srčnega popuščanja so posledica zmanjšanega srčnega iztisa in s tem zmanjšane prekrvavitve organov. Najpomembnejši so: težko dihanje ob telesnih naporih, težko dihanje v ležečem položaju, utrujenost, zmanjšana telesna zmogljivost, otekanje nog in trebuha in napadi težkega dihanja v nočnem času.

Srčno popuščanje je ob neustreznem ali zamujenem zdravljenju povezano s slabo prognozo. Zato je še posebej pomembno, da bolnike zgodaj odkrijemo in zdravimo ter jih pravočasno in ustrezno informiramo o načinih obvladovanja te bolezni. Prav tako je bistveno, da bolnik sprejme bolezen in se nauči živeti z njo, ter, da na pregledu pri zdravniku odkrito spregovori o vsem kar ga zanima.

Predavanje je del obširne akcije ozaveščanja bolnikov ob svetovnem dnevu srčnega popuščanja, ki poteka v sodelovanju z družbo Novartis.