Vabilo na pohod po Machovi učni poti, sobota 25.5.2023

Drage članice, dragi člani,

Po letnem planu društva bi moral biti majski pohod na področju Šentjerneja, zaradi velike količine padavin in razmočenega terena pa bo pohod v Novem mestu.

V  soboto, 27.5.2023 bomo pohod začeli v vasi Mali Slatnik, ki je 4 km oddaljena od Novega mesta. Vabljeni torej na:

» POHOD PO MACHOVI UČNI POTI «

Zbor pohodnikov je v Malem Slatniku na spodnjem parkirišču pod Gostilno Štefan ( Odcep za Križe, Veliki Slatnik) ob  9.00,   kjer je tudi start in cilj obeh pohodov. Udeleženci si bomo izbrali svojim telesnim zmogljivostim ustrezno traso in se tudi tokrat delili v dve skupini:

Prva skupina:

  • Od zbirališča se bomo po gozdni poti najprej sprehodili mimo nekdanjega Tičkovega mlina, nato pa nas pot vodi skozi prekrasen gozd  ob Slatenskem potoku. Pot nam bodo popestrili studenci kot je Mrzliček, Angelski studenec, Rakec, Mišja pizdica, ki je od struge potoka oddaljen le 5m. Na Machovem hribu je Johann Mach gojil azijsko sviloprejko. Ko pridemo ven iz gozda se nam odpre lep pogled na vasico Križe in Veliki Slatnik. Pot nas vodi mimo studenca Jurkovec in potem do Velike studenca pod vasjo Veliki Slatnik.  Veliko let je oskrboval vaščane z zdravo pitno vodo. Nato se sprehodimo skozi vas in se vračamo na izhodišče.
  • Celotna trasa je dolga slabih 8,00 km, pretežno ravninska in nezahtevna.

Druga skupina:

  • Od zbirališča se bomo po gozdni poti najprej sprehodili mimo nekdanjega Tičkovega mlina, nato pa nas pot vodi skozi prekrasen gozd  ob Slatenskem potoku. Pot nam bodo popestrili studenci kot je Mrzliček, Angelski studenec, Rakec, Mišja pizdica, ki je od struge potoka oddaljen le 5m. Na Machovem hribu je Johann Mach gojil azijsko sviloprejko. Tu se bomo obrnili in se vrnili po isti poti nazaj na izhodišče..
  • Celotna trasa je dolga  slabe 4 km in nezahtevna.

Tempo  bomo, kot po navadi, prilagodili našim zmožnostim, priporočljiva je lahka pohodniška oprema, prilagojena vremenski napovedi, palice, plastenka vode….

Po povratku  se dobimo  v Gostilni Štefan na skupni malici (cena 7,00 EUR na osebo). Predviden zaključek ob  13.00. V primeru napovedi zelo slabega vremena bomo določili nov termin.

PRIJAVE do vključno četrtka, 25.5.2023   –     po elektronski pošti: koronarnodrustvonm@gmail.com  ali na mobilni telefon 031/777 970   – Martinka

Prijazno vabljeni!                                                      Predsednica DKB DBK                                              Martinka Picelj l.r.